För den som inte är beredd på synen kan Venus tätt bredvid Jupiter på en mörk himmel verka helt osannolik. Sedan jag råkade ut just för detta en morgon på Cerro Tololo-observatoriet i Chile 1973 (när jag efter en natts observationer utan föraningar klev ut från kupolen) har jag försökt ha koll på deras möten. Dessa två planeter är ju (bortsett från Mars vid gynnsamma oppositioner) himlens ljusstarkaste punktobjekt, och som par blir de naturligtvis högst iögonenfallande. Venus befinner sig dock aldrig mer än 45 grader från solen, och många av mötena sker på en skymnings- eller gryningshimmel. Eftersom Venus rör sig såpass snabbt runt himlen passerar den ganska ofta nära Jupiter. Mötena kommer oregelbundet och verkar slumpartade, men det finns en intressant periodicitet så att man efter 24 år plus ungefär en vecka får ett som är ganska snarlikt det första. Det hänger förstås ihop med Venus 8-årsperiod kombinerat med Jupiters 12-årsperiod, vilka båda kommer i fas efter 24 år.
Mina gamla foton är mycket primitiva, men eftersom jag hållit flitig utkik har jag samlat på mig bilder som jag nu i efterhand kan para ihop. Här följer en serie bildpar där B-bilden är tagen 24 år efter A-bilden på en vecka när eller så. Jag kan nu med åldernas rätt för de tidigaste serierna addera en C-bild, 24 år efter B-bilden!
Min första bild (A) av Venus plus Jupiter är från den 12 januari 1971, då även Mars råkade finnas med i sammanhanget. Venus och Jupiter var som närmast varandra den 5 januari, men då var det antagligen mulet. Gryningsutsikten är från en balkong på studentboendet Ulrikedal i Lund
Nästan precis 24 år senare (13 januari 1995) tog jag B-bilden från Smedjegatan i Lund. För grannhusets skull fick jag vänta för länge innan planeterna kom över taket, så på den ljusa gryningshimlen finns inga andra stjärnor.
Ytterligare 24 år senare, i januari 2019, tittade jag en morgon (18/1?) bara hastigt på de båda planeterna över trädtopparna i sydost, och ångrar att jag inte ens försökte ta en bild. Däremot var min svägerska Birgitta Josefsson på alerten i Kårehamn på nordöstra Öland, och kunde den 19/1 med sin mobil fånga paret på bild, så att det nu finns bildbevis även från det tredje steget (C) i serien. Att det med så minimal optik och utan stativ nu går att ta en sådan bild är f.ö. ett slående bevis på teknikens utveckling.
Nästa A-bild är från kvällen den 14 februari 1975. Utsikten är från Studentlyckan (Råbyvägen) i Lund, och det var säkert en mycket fin syn med en månskära högre upp på himlen. Objektivets dåliga kvalitet gör dock här månskäran till en tjock korv och planeterna till små kometer…
B-bilden från Smedjegatan 25 februari 1999 är underexponerad och ful, men visar att planeterna faktiskt åter var nära varandra efter 24 år. (Den röda pricken är troligen ljus i en byggkran, i vart fall inget astronomiskt).
Och nu, 2 mars 2023, syntes Venus och Jupiter åter tillsammans, 24 år och 5 dagar senare!
Nästa A-bild är nog den finaste, och visar en av de många spännande himlar man kunde se 1980 när Jupiter även var nära Saturnus. Venus och Jupiter bildade ett tätt par i Jungfruns stjärnbild på morgonen den 31 oktober.
Tjugofyra år senare (5 november 2004) var planeterna åter mycket nära varandra, men skyms på B-bilden av den stora björken på Smedjegatans gård. Bilden är tagen med en mycket enkel digitalkamera och är påtagligt brusig, men geometrin är nästan identisk
Nästa A-bild är från Råbyvägens gård den 4 mars 1988. Stadens ljus och denna diafilm gjorde himlen fult grön, men vi ser hur extremt ljusstarka Venus och Jupiter är jämfört med stjärnorna i den lilla stjärnbilden Väduren (Aries)
Plus 24 år för oss nu ända fram till 2012, och B-bilden från 12 mars är förstår mycket snyggare. Vi ser samma Vädursstjärnor, men vårkvällshimlen är ljusare.
Den än så länge sista A-bilden är från 11 oktober 1991. Vi ser Venus och Jupiter totalt överglänsa Regulus, som ändå är den ljusaste stjärnan i stjärnbilden Lejonet.
Tjugofyra år senare blev det några mycket spännande morgnar när man utom Venus och Jupiter också hade planeten Mars med i sällskapet under Lejonet!