2025

Allmänt  :

Måne och planeter:

Under 2025 har vi för Merkurius en bra kvällsynlighet i mars, och sen kommer en första morgonsynlighet i augusti följt av en även i december. Venus är hygglig aftonstjärna fram till april, sen osynlig några månader innan den blir en bra morgonstjärna fram till början av december. Mars har opposition i januari, och syns bra  på kvällarna hela våren. Under  hösten gör sen ekliptikalutningen den helt osynlig. Jupiter hade sin oppostion i december 2024, och syns bra  på vårkvällarna och efter konjunktion med solen också på höstmorgnarna. Nästa opposition kommer i början av januari 2026, så även i november och december är den väl synlig. Saturnus syns först bara fram till början av februari och är sen ganska osynlig fram till juli. Därefter syns den allt bättre fram till oppositionen i september och sen året ut. Månbanan har även 2025 sin uppstigande nod nära vårdagjämningspunkten, så  årstidseffekten av ekliptikalutningen blir extra stor. Månen får då tidvis extrema deklinationer, dvs den kan vara flera dygn helt över eller helt under horisonten sett från norra Norrland.

Ockultationer och förmörkelser:

Inga ljusstarka stjärnor ockulteras under året av månen, däremot Saturnus den 4 januari, Mars (sett från Norrland) den 9 februari  och Venus på dagtid den 19 september. Det nästan mest spännande är dock att vi kan se Plejaderna ockulteras tre gånger, och vid det första tillfället den 1/2 april nästan idealiskt av en smal nymåne. Vi kan se delar av årets två  totala månförmörkelser. Förmörkelsen den 14 mars hinner bara precis börja innan månen går ner, medan vi kan se hela slutet av förmörkelsen den 7 september. Vi ser också en partiell solförmörkelse den 29 mars.

Slutsats:

Sammantaget betyder detta ett roligt och spännande astronomiår. När det gäller astronomi i vårt klimat vet vi dock också hur ofta alla förutsagt intressanta vyer förblir osynliga bakom moln. Vad man i slutänden lyckas observera vet man aldrig, bara att det hjälper att veta vad man ska titta efter när molnen håller sig undan.

Januari 2025

Året börjar med en ovanligt spännande planetmånad, där det bara gäller att vädret samarbetar. Venus är Aftonstjärna, och möter Saturnus den 17-18/1. Redan den 4/1 kan vi också se en sällsynt månockultation av just Saturnus. Jupiter står väl till ovanför Aldebaran, och Mars kommer till opposition i Tvillingarna den 16/1. Som ytterligare bonus har vi förstås Orion och vinterhimlen.

3 Nymånen nära under Venus stålar vackert i sydväst vid 18-tiden. Ett stycke upp till vänster ser vi Saturnus och i ostsydost Jupiter vid Aldebaran. Nere i ostnordost har den rödaktiga Mars just gått upp.

4 Vid 18-tiden kan vi i sydväst se dels en strålande Venus, dels lite upp till vänster en kommande månskära precis vid Saturnus. Det blir en fin ockultation som går att se redan med blotta ögat. Saturnus täcks gradvis av månens obelysta rand, och försvinnandet tar bortåt en minut. Det är svårare att se utträdet bakom den ljusa randen, och månen håller då på att gå ner. Här är ockultationstiderna för några orter
Lund                          18.33-19.38
Göteborg               18.32-19.36
Stockholm             18.35-19.38
Östersund             18.32-19.33
Luleå                          18.35-19.34
Kiruna                      18.33-19.30

10 Jupiter nedanför en stor oval måne, i sydost vid 19-tiden. I sydväst har Venus och Saturnus ännu inte gått ner, och nedanför till vänster om Pollux i öster syns en ljusstark Mars. Nedanför till höger om Jupiter syns Aldebaran, och längre ner är Orion på väg upp.

13/14 Fullmåne i Tvillingarna nära Mars och Pollux. Månen rör sig fram mot Mars, och om man tittar med fältkikare i väster vid 5-tiden kan man se planeten mindre än en diameter ovanför månen.

16/17 Regulus ovanför till höger om en stor oval måne, i sydost kring midnatt. Mars är i opposition, nära under Pollux. Den kommer inte närmare jorden än ca 0,64 a.e., och når inte alls Jupiters ljusstyrka.

16-19 Venus passerar nära till höger om Saturnus på den tidiga kvällshimlen. Venus går från ett läge lite nedanför den 16/11 till ett klart ovanför den 19/11.Titta lågt i sydväst vid 18-tiden.

21 Stjärnan Spica syns nära ovanför en avtagande halvmåne, i söder vid 5-tiden. Jupiter går just ner i nordväst och Mars strålar under Pollux.

31 Ovanligt vacker kvällshimmel omkring 18.00 med en mycket smal nymåne lågt över horisonten i västsydväst. Ovanför till vänster syns först Saturnus och högre upp den strålande Venus. Vi ser också Jupiter vid Aldebaran i sydost och Mars till höger om Pollux i öster.