Februari 2025

Vinterhimlen förgylls detta år lite extra av tre ljusstarka planeter, Venus, Mars och Jupiter. Även Saturnus kan ses i början av månaden, men den försvinner i skymningsljuset efter ett par veckor. Från norra Sverige kan man se en sällsynt månockultation av Mars.

1  Ny vacker kvällshimmel omkring 18.00, med planeterna som förut, men månskäran nu mellan Saturnus och Venus.

6  Jupiter nedanför till vänster om en oval måne, i sydsydväst vid 20-tiden. Orion dominerar himlen i söder, och bältesstjärnorna pekar ner mot Sirius i sydsydost. Ovanför till vänster om Orion syns Mars vid Castor och Pollux, medan  Venus ännu inte har gått ner i väster.

9  Spännande månockultation av Mars, men synlig bara från Norrland. Vid 19-tiden ser vi till höger om Castor och Pollux en 91% belyst oval måne ovanför till höger om den röda Mars. Månen närmar sig, och från södra Sverige ser vi bara hur den omkring 20.15 passerar nära ovanför Mars. Ännu i Uppsala passerar månen ovanför, medan man i Gävle ser en ockultation. Inträdet vid en smal remsa obelyst månrand tar kanske en halv minut och bör gå att se även i en bra fältkikare. Utträdet bakom den ljusa månranden kräver teleskop, men går bra att se eftersom den lilla Marsskivan är så ljusstark och röd jämfört med månen. Ungefärliga ockultationstider för några orter är

Gävle               20.14-20.28
Östersund    20.01-20.38
Luleå                20.04-20.51
Kiruna            20.00-20.53

12/13 Under fullmånen kan man när som helst under natten med fältkikare se Regulus (alfa i Lejonet), men den är som närmast vid 03-tiden.

17  Stjärnan Spica (alfa i Jungfrun) syns ett stycke till vänster om en avtagande oval måne, i sydväst när det ljusnar vid 6-tiden.

18-28 Bra tid att se på en extra praktfull vinterhimmel utan störande månsken. Vid 19-tiden står Orion i söder, med Sirius nedanför till vänster. Ovanför till vänster finns den röda Mars, och ovanför till höger en strålande Jupiter. Som extra bonus har Venus ännu inte gått ner i väster.

21 Från södra Sverige kan man se Antares (alfa i Skorpionen) nära ovanför till vänster om en knapp halvmåne, i söder vid 6-tiden.