December 2024

Från större delen av Sverige kan vi denna månad se fyra planeter. Venus är Aftonstjärna, och vid 18-tiden syns också Saturnus i söder och Jupiter i öster. Vid 20-tiden har Mars gått upp och Saturnus är fortfarande väl synlig. Den 18/12 ockulteras Mars av månen, men svårobserverat på daghimlen. Från södra Sverige kan man också kring jul få en skymt av Merkurius på morgnarna.

1-8 Mars vänder inför oppositionen i januari 2025 sin rörelse från direkt (åt vänster) till retrograd (åt höger), och når kring vändningen nästan fram till stjärnhopen Praesepe mitt i Kräftan. Med blotta ögat syns hopen bara som en suddfläck, och synen i en fältkikare är mycket intressantare.

Mars nära ovanför Praesepe, i öster vid 22-tiden första veckan i december.

 

5  Venus till höger om en tjock månskära, lågt i sydsydväst vid 17-tiden. Saturnus syns i sydsydost och Jupiter lågt i ostnordost. Från Norrland får vi titta tidigare, och längst i norr kommer varken månen eller Venus över horisonten.

7  Jupiter i opposition i Oxen, mitt på linjen mellan Aldebaran (Oxens öga) och beta Tauri (Oxens ena hornspets), i sydost vid 22-tiden.

8  Saturnus nedanför till höger om halvmånen, i söder omkring 17.30. Venus går precis ner i sydväst, medan Mars ännu inte gått upp i nordnordost. Jupiter strålar i öster.

13  På Luciakvällen syns en nästan full måne nära under Plejaderna, men det krävs fältkikare för att se stjärnorna i det starka månskenet.

14  Jupiter strålar rakt nedanför fullmånen, högt i sydost omkring 20.30. Mars lyser rött i ostnordost, och Saturnus har ännu inte gått ner i sydväst

17-27 Från södra Sverige kan vi se Merkurius på morgnarna. Titta i sydost omkring 07.30, så syns den som en ensam stjärna lågt över horisonten. Mars lyser rött i väster, medan Jupiter är på väg ner i nordväst

18   En ljusstark och röd Mars syns ovanför till vänster om en avtagande oval måne, i väster omkring klockan 07.30. Månen rör sig allt närmare Mars medan de sjunker mot horisonten, och himlen blir också allt ljusare. Utom i nordligaste Lappland (där det råder polarnatt) går solen upp innan vi så småningom får en ockultation. Med en fältkikare kanske vi ändå kan få syn på Mars och följa hur månen kommer närmare, men för att se själva inträdet bakom månens ljusa rand krävs teleskop. Allra längst i norr (Kiruna) kan man med solen under horisonten (och månen 8 grader över) också försöka se hur Mars kommer fram igen, men längre söderut står månen då alltför lågt på himlen. Ockultationstider för några orter är

Lund                          10.16-11.04

Göteborg                   10.14-11.02

Stockholm                  10.09-10.57

Östersund                  10.05-10.54

Luleå                          09.59-10.48

Kiruna                        09.57-10.46

 

20 På morgonen omkring 06.30 kan vi i sydväst se stjärnan Regulus nära nedanför till vänster om en avtagande oval måne. Mars lyser starkt och rött längre åt höger, och Jupiter är på väg ner i nordväst.

25  På juldagsmorgonen omkring 05.30 vi i sydsydost stjärnan Spica ovanför till höger om en tjock månskära. Mars strålar i västsydväst och Jupiter längre ner i västnordväst.

27-28 Venus rör sig förbi stjärnan delta i Stenbocken. Titta lågt i sydsydväst vid 17-tiden så syns stjärnan den 27/12 till vänster om Venus, den 28/12 mest ovanför. Delta lyser dock 700 gånger svagare än Venus, så det behövs en fältkikare för att se den!

31/(01) På nyårsafton vid tolvslaget ser vi vid klart väder en som vanligt praktfull vinterhimmel kring Orion och Sirius, detta år  förgylld av dels en strålande Jupiter ovanför till höger, dels en rödaktig Mars uppe till vänster. Mars når sin opposition först den 15/1 2025 men är redan nu nästan lika ljus som Sirius