Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
Praktik
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
Perseider, vintergatan, med mera

Månen är fortfarande trekvartsfull när meteorsvärmen Perseiderna når sitt traditionella maximum den 12 augusti, och det kan vara idé att titta efter Perseider också en eller ett par kvällar senare med svagare månsken (och senare månuppgång).

 

Efter den 15/8 är månen helt ur vägen på kvällstid, och det är en perfekt tid att se på vintergatan. När man väl lyckats hitta en plats långt från stadens ljus kan man inte annat än fascineras av detta band upp från horisonten i söder genom Örnen och Svanen. Södra Sverige är som oftast gynnat, och i norra Norrland blir det inte mörkt ens kring klockan 01.

 

Den avtagande månskäran syns fint nära Venus den 19-20/8 och nymånen den 21:a ger den omtalade totala solförmörkelsen i ett band tvärsöver hela USA. Det dröjer sedan flera dagar innan en bred skära syns på kvällstid, nära Jupiter den 25/8. Saturnus går ner allt tidigare på kvällarna, men pekas ut av en tjock halvmåne den 30/8. Se vidare Himlascener för augusti. I början av september växer månen ytterligare. Den är full den 6/9, men ser full ut flera dagar före och efter, se Himlascener för september.

  
Senast uppdaterad
2017-08-12 18:11