Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
2018
jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
2019
Arkiv
Praktik
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
Mars 2018

Denna månad kan vi se alla de fem ljusa planeterna, fast inte samtidigt. De yttre planeterna håller sig nära varandra på morgonhimlen, medan vi nu har Venus som aftonstjärna, åtföljd i mitten av månaden av Merkurius. Som en extra bonus passerar Venus så nära Uranus den 28 mars att man lätt kan identifiera den också. Månen passerar Hyaderna, och i norra Norrland har man chans att se en ny Aldebaran-ockultation. 

 

1 Även på morgonen den 1 mars ockulteras Regulus av månen, men tyvärr inte förrän den precis gått ner. Vid halvsex-tiden kan man med fältkikare se stjärnan nära till vänster om en nästan full måne lågt i väster. Samtidigt ser vi i söder och sydost raden med Jupiter, Mars och Saturnus.

7 Jupiter nedför till vänster om en trekvartsfull måne i sydsydväst vid 5-tiden. Längre ner till vänster finns Antares, Mars och Saturnus, men de är svåra eller omöjliga att se från Norrland.

7-20 Merkurius har en fin kvällssynlighet i mitten av mars, och trevligt nog kommer Venus samtidigt fram som aftonstjärna. Titta i väster omkring 18.45 i början och 19.15 i slutet av perioden så syns Merkurius först rakt ovanför Venus, senare alltmer ovanför till höger.

10-11 Den 10/3 ser vi från södra Sverige Mars nedanför till höger om en mager halvmåne, med Saturnus längre ner till vänster. Nästa morgon är månen framme vid Saturnus, som syns nära nedanför till höger, och med Mars uppe åt höger. Titta i sydsydost vid 5-tiden så syns också Antares i söder och förstås Jupiter ännu ett stycke upp åt höger. I norra Norrland ser man inget av detta.

19 Fin kvällshimmel i väster efter 19, med Merkurius ovanför till höger och månskäran ovanför till vänster om den strålande Venus.


22-23 En tjock månskära passerar genom Hyaderna och ger flera ockultationer. När Venus och Merkurius gått ner vid 20-tiden finns månen högt i västsydväst. Med fältkikare är det intressant att följa dess vandring genom hopen, som långsamt sjunker mot horisonten. Månen når inte fram till Aldebaran förrän precis vid nedgången, men åtminstone från Norrland har man chans att se en ny Aldebaranockultation, se tabellen

Göteborg       00.22, 2 grader över horisonten
Stockholm     00.17, 1 grad över horisonten
Östersund      00.13, 4 grader över horisonten
Luleå             00.08, 3 grader över horisonten
Kiruna           00.06, 5 grader över horisonten


 

28 Från södra Sverige kan man försöka identifiera Uranus. Titta vid 21-tiden med en fältkikare på Venus lågt i västnordväst. En halv måndiameter ovanför till vänster syns då möjligen en tiotusen gånger(!) ljussvagare ”stjärna”, vilket alltså är den mycket större planeten Uranus. Solljuset försvagas dramatiskt både på väg ut till Uranus och på väg tillbaka, med detta paradoxala slutresultat.

 

28 Regulus ovanför till höger om en ganska full måne, högt i sydost efter klockan 21.

29-31 Från södra Sverige kan man se hur Mars kommer allt närmare Saturnus på morgonhimlen. Titta vid 5-tiden så står det iögonenfallande paret lågt i sydsydost. Antares finns lika lågt i söder medan Jupiter strålar i sydsydväst.

 
Schematisk bild av månen, Venus och Merkurius på kvällen den 19 mars 
Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01