Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
2018
jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
2019
Arkiv
Praktik
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
Januari 2018

Året börjar med fullmåne, men Orion och de andra ljusa stjärnorna på vinterhimlen syns nog ändå. Däremot är det dåligt med planeter på kvällshimlen. Saturnus och Venus är osynliga nära solen, och Mars och Jupiter syns bara på morgonen. De senare har dock ett intressant tätt möte, så man kan passa på att morgonobservera när det räcker att vara uppe vid 7.  

 

2-3 På morgonen före sju strålar Jupiter i sydsydost, med en betydligt svagare Mars nära ovanför till höger. Om man tittar i en fältkikare ser man nära nedanför (2/1) eller nedanför till höger (3/1) om Mars dubbelstjärnan Zubenelgenubi (alfa i Vågen).

5 Om man vid 7-tiden på morgonen tittar med fältkikare på den ganska fulla månen i västsydväst ser man nära till vänster stjärnan Regulus i Lejonet. Det blir en ockultation efter 9, men då har solen redan gått upp. Mars och Jupiter bildar ett intressant par i sydsydost.

5-8 Mars finns dessa morgnar mindre än en grad från Jupiter. Den 7/1 är avståndet bara 14 bågminuter, och det kan behövas fältkikare för att se den under den ljusstarka Jupiter.

8 Utom det spännande paret Mars/Jupiter kan man denna morgon också se stjärnan Porrima (gamma i Jungfrun) nära nedanför en tjock halvmåne i sydsydväst.

11 Jupiter och Mars står denna morgon rakt under en tjock månskära. Titta återigen före sju i sydsydost.

12-14 Fortsatt fina morgonhimlar med en successivt smalare månskära nedanför till vänster om Mars och Jupiter. Titta i sydsydost omkring 07.30.


19-20 Nu är månen åter ett kvällsobjekt, och dessa kvällar ser vi en fin skära i sydväst omkring 17.30.

26-27 Månen passerar Hyaderna och Aldebaran mellan den 26:e, då Aldebaran syns till vänster och den 27:e då den finns till höger. Den är uppe hela kvällarna, högt i söder söder vid 20-tiden.

29-31 Planeten Mars närmar sig stjärnan beta i Skorpionen. Titta lågt i sydsydost omkring 06.30 så syns stjärnan allt närmare till vänster. Jupiter finns ovanför till höger, och från södra Sverige kan man också se Antares (alfa i Skorpionen) nedanför till vänster.

31 I Asien och Stilla Havs-området ser man en total månförmörkelse, som dock hinner ta slut innan månen går upp i Sverige. I norra Norrland ser man en delvis förmörkad fullmåne gå upp vid 15-tiden, medan den partiella förmörkelsen inte är slut förrän klockan 16.11. En liten halvskuggeförmörkelse uppe till vänster på månskivan kan man nog urskilja fram till 16.30 även från norra Svealand, men från Götaland ser fullmånen helt normal ut när den väl går upp.

Bilden visar morgonhimlen den 8 januari med Porrima nära månen och Mars nära Jupiter.
Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01