Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
2018
jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
2019
Arkiv
Praktik
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
April 2018

Venus är vacker aftonstjärna på kvällarna, och på morgnarna strålar Jupiter. Jupiter går dock upp allt tidigare, och i slutet av månaden kan man faktiskt en kort stund på kvällen se dem båda samtidigt. Från södra Sverige kan vi (också på morgonen) se Mars och Saturnus, medan de blir allt svårare att se från Norrland.

 

1-5 Mars passerar som närmast under Saturnus den 2/4 och 3/4 och fortsätter sedan åt vänster. Titta i sydsydost omkring 04.30. I södra Norrland är det svårt att se något, och längst i norr går solen upp innan planeterna.

3-4 Jupiter syns nedanför till vänster (3/4) eller nedanför till höger (4/4) om en ganska full måne. Från södra Sverige kan man titta vid 5-tiden i sydsydväst, och har då samtidigt paret Mars/Saturnus i sydsydost. I Norrland är det mörkare en timme tidigare, men då utan Mars/Saturnus.

7-8 Från södra Sverige kan man se en vacker grupp med halvmånen ovanför till höger (7/4) eller ovanför till vänster (8/4) om Mars plus Saturnus. Titta lågt i sydsydost omkring halv fem. Jupiter strålar i sydsydväst.

18 Fin kvällsvy i västnordväst vid 22-tiden. Ovanför till vänster om Venus finns nymånen, Plejaderna och Hyaderna samlade.

24 En trekvartsfull måne passerar mycket nära ovanför Regulus omkring 22.45, titta med fältkikare! Omkring 22.30 kan man se Venus (nära nedgång) lågt i nordväst och samtidigt Jupiter (efter uppgång) lågt i sydost. I Norrland får man vänta till 23 för att Jupiter ska hinna upp, och himlen är ändå otrevligt ljus.

30 Jupiter nedanför till höger om fullmånen. Titta i sydost före 23 så har Venus ännu inte gått ner i nordväst.

 
Venus, nymånen, Plejaderna och Hyaderna på kvällen den 18 april. 
Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01