Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
2018
jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
2019
Arkiv
Praktik
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
Juli 2018
Under första delen av juli får man fira sommar utan stjärnor och planeter. Sedan kommer en vecka när månen passerar förbi tre ljusstarka planeter som alla håller sig i samma södra del av ekliptikan. I södra Sverige blir det trevliga observationer av Jupiter och Saturnus, medan Mars står så lågt att det inte bara är himmelsljuset utan även höjden över horisonten som gör den svår att se. Den 27/7 inträffar en total månförmörkelse, där åtminstone utträdet ur skuggan kan observeras.

20-21 Jupiter till vänster nedanför en tjock halvmåne i västsydväst före midnatt.

24-25 Saturnus till vänster om en nästan full måne i sydsydväst efter midnatt.

27-28 En intressant kväll med Mars i opposition rakt under fullmånen, medan denna genomgår en total förmörkelse! På de flesta ställen går månen upp bara en kort stund innan förmörkelsen blir total 21.30, och det blir omöjligt att alls se den lågt över horisonten på en ljus himmel. Man får koncentrera sig på att se utträdet ur skuggan mellan 23.14 och 00.19. Från södra delen av Sverige syns då också den röda och ljusstarka Mars rakt nedanför, och man kan se Saturnus i söder och Jupiter på väg ner i västsydväst. Mars deklination är extremt sydlig, och i norra Norrland förblir den osynlig flera månader.
 
Schematisk bild av månen på väg ut ur kärnskuggan strax före midnatt den 27-28 juli. Mars syns rakt under månen och Saturnus längre till höger. 
Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01