Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
Praktik
Himlavalvet
Stjärnbilder
Månen
Planeter
inre
Merkurius
Passager
yttre
dagar
år
Förmörkelser
Satelliter
Vackra syner
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
Inre planeter

En inre planet rör sig i en bana runt solen innanför jordens. Det innebär att den alltid syns förhållandevis nära solen på himlen. Venus kan i bästa fall ha en "elongation" av 47 grader från solen, medan Merkurius kan nå maximalt 28 grader. Det är natruligtvis när elongationen är stor som man har bäst möjlighet att se planeten, men det måste alltid vara nära skymning eller gryning. Om planeten står "vänster" om solen syns den som aftonstjärna en stund efter solnedgången (innan den går ner själv), och om den står till höger är planeten morgonstjärna när den just gått upp (men ännu inte solen).

 

Venus är så ljusstark att den syns även på en ganska ljus himmel, och kring elongationerna kan man se den som himlens starkaste punktobjekt på en mörk himmel. Merkurius är mycket svårare att få syn på, och man ser den aldrig av en slump.

 

Av geometrin ovan följer också att de inre planeterna i teleskopet visar faser precis som månen. När planeten är i östlig (kvälls-)elongation ser den ut som en liten halvmåne. Den kommer sedan allt närmare jorden, medan den samtidigt  närmar sig solen på himlen, och syns då som en allt större och allt smalare skära. Detta kan vi se t.ex på bilderna här till höger. Den översta är tagen den 12 mars, den mellersta den 3 maj och den nedersta bilden den 27 maj, medan Venus våren 2012 rörde sig mot passagen över solen den 6 juni. I vanliga fall passerar Venus osynligt nära solen (undre konjunktion), och faserna upprepas sedan på morgonhimlen i motsatt ordning. Efter morgonelongationen rör sig planeten allt längre bort från jorden, så att den allt 'fullare' planeten blir allt mindre tills den vid 'övre konjunktion' åter passerar osynligt nära solen.

Venus fotograferad från Värnamo genom ett litet (7cm) teleskop. Alla är i samma skala, och man kan också lägga märke till att bakgrunden blir allt ljusare när Venus kommer närmare solen på himlen (på understa bilden bara ca 15 grader).
Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01