Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
2018
2019
Arkiv
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
2008
2007
Praktik
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
2009

Internationellt astronomiår, ut och titta på himlen!

 

År 2009 är av Unesco proklamerat som ”internationella astronomiåret”. Det är precis 400 år sedan Galilei riktade den första kikaren mot himlen, och en av målsättningarna är att inspirera fler människor att själva se ut i universum, genom större eller mindre instrument, eller bara med blotta ögat.

I den här almanackan listas framförallt de ljusa planeternas möten med månen eller varandra, eftersom detta kan ge upphov till vackra himlar som var och en kan gå ut och titta på utan teleskop. Tyvärr är 2009 ur denna synpunkt ganska fattigt, åtminstone på våra latituder. Från andra platser på jorden är planeternas synlighet bättre, och från Kina kan man den 22 juli se århundradets längsta solförmörkelse.

 

Liksom de flesta år har Merkurius under 2009 bara en bra kvällssynlighet under våren (april) och en bra morgonsynlighet under hösten (oktober). Venus strålar som Aftonstjärnan i början av året, och som Morgonstjärnan under sommar och höst, medan den är rätt osynlig i maj/juni och november/december. Mars är under första halvan av året svår att få syn på, men under hösten ökar ljusstyrkan, och mot slutet av året syns den också på kvällstid. Jupiter står fortfarande ganska sydligt i ekliptikan, men kan observeras från och med april. Från augusti till december är den genom sin ljusstyrka ett dominerande inslag på kvällshimlen. Saturnus, till sist, ser vi på kvällarna fram till maj, och sedan på morgnarna från och med oktober. Den vänder dock sina ringar på kant mot oss, vilket gör synen i teleskop mindre spektakulär. Från Sverige ockulteras under 2009 inga planeter eller ljusa stjärnor av månen (som t.ex. 2007), och vi ser bara ett par minimala månförmörkelser.

Om man har teleskop att titta genom så ökar möjligheterna dramatiskt, och det kommer säkert att ordnas visningar på många platser och tider. Universum är fullt av märkvärdigheter, och det finns många amatör- och fackastronomer som gärna visar och berättar! En rolighet som syns i ett aldrig så litet teleskop är Jupiters ockultation av en stjärna den 3-4 augusti. Vi ser då planetskivan passera framför en relativt ljus stjärna, vilket inte har hänt på många år. Ännu trevligare vore det att kunna utlova en ljusstark komet, men kommer det någon så är den ännu oupptäckt... 

Galileo Galilei

(1564-1642)

Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01