Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
2018
jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
2019
Arkiv
Praktik
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
November 2018

Efter konjunktionen med solen den 27 oktober kommer Venus redan efter ett par veckor fram som morgonstjärna. I mitten av månaden kan vi se den nära Spica, men den rör sig snabbt vidare. På kvällarna kan vi ännu en tid se Saturnus, men den står allt lägre i skymningen. Mars är nu den bästa kvällsplaneten, och den syns i hela landet.

 

2 Regulus nära nedanför t.h. om en tjock månskära högt i sydost omkring 05.30.

5 Fin avtagande månskära i ostsydost före 6. Stjärnan Porrima (gamma i Jungfrun) ligger nära ovanför till höger.

6 Från sydligaste Sverige kan man se en mycket smal avtagande månskära ovanför och till vänster om Spica, lågt över horisonten i ostsydost vid 6-tiden. Om man väntar en halvtimme kommer också Venus upp, men himlen är då så ljus att Spica och månen blir svåra att se. Använd fältkikare.

11 Från södra Sverige kan man se Saturnus bara en måndiameter under månskäran, lågt över horisonten i sydväst före 17.30. Längre upp i sydsydost finns Mars

11-19 På sin väg ut från solen når Venus nästan fram till Spica. Om man tittar vi 6-tiden i sydost ser man Spica först ovanför, sedan mer åt höger från Venus, med minsta avstånd (2,5 måndiametrar) den 14-15 november. Venus lyser 150 gånger starkare än stjärnan, men Spica bör ändå gå lätt att se utan kikare.

15 Planeten Mars ovanför till vänster om halvmånen, i söder omkring klockan 18. Om man tittar i en fältkikare ser man att månen just passerat nära under stjärnan delta i Stenbocken.

23 Fullmånen passerar Hyaderna, men dränker alla stjärnor i sitt starka sken. Med fältkikare kan man den passera ovanför Aldebaran, högt i sydost vid 22-tiden.


29 Fin morgonhimmel omkring 06.30, med Spica till höger om Venus och Regulus nedanför till vänster om en tjock halvmåne. I väster håller vinterhimlen på att gå ner, med Hyaderna och Plejaderna lågt i västnordväst.

 
Venus nära Spica på morgonen den 16 november. 
Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01