Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
Praktik
Himlavalvet
Stjärnbilder
våren
sommaren
hösten
vintern
Månen
Planeter
Förmörkelser
Satelliter
Vackra syner
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
Vårens djurkretsstjärnbilder

Jämfört med vinterns spektakulära stjärnhimmel är vårens betydligt torftigare. Men när Lejonet börjar synas i öster på kvällarna vet vi att vintern går mot sitt slut, och bryr oss kanske inte så mycket om att Regulus inte kan tävla med Sirius eller Betelgeuze. Lejonet är vårens speciella djurkretsstjärnbild, och när den står som högst i söder ser vi vinterns Orion gå ner i väster. Karlavagnen (och resten av Stora Björnen) står nu nästan i zenit, och utgående från tistelstångens böj kan vi lätt hitta Arkturus i Björnvaktaren: "Follow the arc to Arcturus...". Arkturus är en av himlens ljusstarkaste stjärnor, och den är nu synlig varje kväll till långt fram på hösten.

 

Efter Lejonet i djurkretsen kommer Jungfrun, med sin ljusaste stjärna Spica. Den hittar man genom fortsättningen av Arkturusramsan:"...and then speed to Spica".  Spica kommer aldrig särskilt högt på himlen, och man får passa på ungefär när den står i söder. I mitten av april sker detta ungefär vid midnatt, och från norra Norrland är detta sista chansen att se Spica på en någorlunda mörk himmel. Kvällarna blir sedan snabbt ljusare, och en månad senare kan man inte se Spica på en mörk himmel ens från Skåne.

 

Både Spica och (särskilt) Regulus ligger nära ekliptikan, vilket ger upphov till många trevliga möten med måne och planeter. Våren 2008 befann sig Saturnus i Lejonet nära Regulus, och vandrade sedan långsamt vidare mot Jungfrun, där den nådde Spica omkring 2012. Nu (2015) har Saturnus blivit otrevligt sydlig, och den kommer i många år framåt att ha sommaroppositioner lågt på himlen. I stället kan vi se Jupiter i Lejonet 2015, i Jungfrun 2016 och i Vågen 2017.

Det är inte helt lätt att se stjärnbildsmönster i ett foto (taget 19 februari 2012), så därför har jag lagt in hjälplinjer för att visa Lejonet. Den mycket ljusstarka 'stjärnan' nere till vänster är planeten Mars som var nära sin opposition.

 

Den lilla bilden visar månen bredvid Spica på en morgonbild (28 november 2005)

Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01